۱۴۰۳ اردیبهشت ۳۱, دوشنبه

۱۸ روز از بازداشت مریم زلکی می‌گذرد؛ بلاتکلیفی و ادامه سرکوب معترضان


 مریم زلکی، یکی از بازنشستگان معترض در اهواز، که در روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت‌ماه در حین تجمعی در اعتراض به وضعیت معیشتی بازنشستگان بازداشت شده بود، پس از گذشت ۱۸ روز همچنان در بازداشت و بلاتکلیفی به سر می‌برد.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، در روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت ماه، پس از پایان تجمع بازنشستگان در اهواز، چهار تن از شرکت‌کنندگان در این تجمع بازداشت شدند.

سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه اسامی بازداشت‌شدگان را محمدزمان کامروا، از بازنشستگان تامین اجتماعی، آقای نوچیان و همسرش خانم افشار (نام کوچک آنها ذکر نشده) از معلمان بازنشسته و مریم زلکی عنوان کرده است.

طبق گزارش این کانال، سه نفر از بازداشت‌شدگان با قرار کفالت موقتاً آزاد شده‌اند، اما از آزادی مریم زلکی جلوگیری شده است.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان در یادداشتی از کوکب بداغی، فعال صنفی معلمان ایذه، نوشته است که مریم زلکی نه برای حقوق و شغل خود، بلکه برای حمایت از معلمان دو فرزندش و همچنین در کنار پدرش، بازنشسته تامین اجتماعی، به تجمعات صنفی بازنشستگان تامین اجتماعی و کشوری پیوسته است.

گزارش‌هایی نیز از ضرب و شتم مریم زلکی در هنگام بازداشت مقابل اداره تامین اجتماعی اهواز منتشر شده است.

بازداشت مریم زلکی و سایر معترضان به وضعیت معیشتی، بار دیگر نشان‌دهنده سرکوب آزادی بیان و حق تجمع در ایران است.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۳۰, یکشنبه

نرگس محمدی به دلیل افشاگری درباره تعرض به زنان بازداشت‌شده محاکمه می‌شود


 نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی با شکایت وزارت اطلاعات با پرونده‌ای تازه مواجه شده و قرار است ٣٠ اردیبهشت در دادگاه انقلاب محاکمه شود. این پرونده به دلیل افشاگری محمدی درباره آزار جنسی و تعرض به زنان بازداشت‌شده برای او گشوده شده است.

بنابر اطلاع منابع ایران‌اینترنشنال، این پرونده روز چهارم اردیبهشت‌ماه پس از انتشار فایل صوتی نرگس محمدی که در آن از آزار جنسی و تعرض به زنان بازداشت‌شده گزارش داد و از مردم خواست تا روایت‌هایشان از بازداشت، تعرض، آزار، تحقیر، ضر‌ب‌شتم و تجاوز را اعلام کنند، در شعبه هفتم دادسرای اوین گشوده شده است.

یک منبع نزدیک به خانواده نرگس محمدی در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال گفت این فعال حقوق بشر روز ۱۰ اردیبهشت برای تفهیم اتهام به دادسرا احضار شد و در پاسخ به احضار خود اعلام کرده دادگاه را به رسمیت نمی‌شناسد و در جلسه بازپرسی شرکت نکرد.

این منبع آگاه با بیان اینکه محمدی بار دیگر در روز ۲۳ اردیبهشت با دریافت ابلاغیه‌ای برای محاکمه با اتهام «تبلیغ علیه نظام» در شعبه ٢٩ دادگاه انقلاب تهران احضار شده، به ایران‌اینترنشنال گفت او از حضور در این جلسه دادگاه نیز سر باز زده و اعلام کرده تنها در صورتی که دادگاه به صورت علنی برگزار شود، در آن حاضر خواهد شد.

مصطفی نیلی،‌ وکیل نرگس محمدی هم روز جمعه ۲۸ اردیبهشت در شبکه اجتماعی ایکس خبر داد که این برنده جایزه نوبل صلح، روز ٣٠ اردیبهشت در شعبه ٢٩ دادگاه انقلاب تهران محاکمه خواهد شد.

نیلی اتهام مطرح شده علیه موکلش در این پرونده را «فعالیت تبلیغی علیه نظام» عنوان کرد.

محمدی روز یکشنبه دوم اردیبهشت در یک فایل صوتی که در صفحه اینستاگرامش منتشر شد، با اعلام اینکه «دینا قالیباف، روزنامه‌نگار و زن مخالف حجاب اجباری با تن کبود و روایت آزار جنسی» به بند زنان زندان وارد شده، گفت: «از تک‌تک مردم در داخل و خارج از کشور می‌خواهم علیه جنگ، تعرض، تجاوز و ضرب‌وشتم زنان، یکسره فریاد شویم.»دینا قالیباف، روزنامه‌نگار و زن مخالف حجاب اجباری پس از آزادی از زندان

پس از آن در حالی که قالیباف از «ضرب و جرح و آزار جنسی» خود خبر داد و نرگس محمدی در پیامی آن را تایید کرد، خبرگزاری قوه قضاییه اعلام کرد که موضوع «ضرب و جرح و تجاوز» به این زندانی سیاسی کذب است و به همین دلیل برای او پرونده جدیدی باز کرده است.

تماس تلفنی محمدی بیش از پنج ماه است با دستور نهادهای امنیتی قطع شده و این پیغام در یک تماس تلفنی که با استفاده از کارت تلفن سپیده قلیان، یکی از هم‌بندی‌هایش انجام شده، ضبط شد و مسئولان زندان اوین پس از آن کارت تلفن قلیان را مسدود کردند.

اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال حاکی است که سخنگوی کانون مدافعان حقوق بشر به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری‌اش در زندان و نوشتن نامه‌ها و امضای بیانیه‌ها با پرونده‌سازی‌های متعدد مواجه شده و دیگر پرونده‌هایش در نوبت رسیدگی است.

محمدی روز اول اردیبهشت‌ماه در یادداشتی که به صورت اختصاصی در اختیار ایران‌اینترنشنال قرار گرفت درباره مبارزه زنان با حجاب اجباری از زندان اوین نوشت: «مبارزه زنان ایران علیه حجاب اجباری، صرفا مبارزه برای حق پوشش نیست و ستیز حکومت با زنان هم برای یک فریضه دینی نیست.»

جمهوری اسلامی از صبح روز شنبه ۲۵ فروردین با اجرای طرحی موسوم به «نور» بار دیگر حضور نیروهای انتظامی، بسیج و ماموران لباس‌ شخصی را برای مبارزه با زنانی که زیر بار حجاب اجباری نمی‌روند، افزایش داد.

از آغاز اجرای این طرح، گزارش‌های متعددی درباره برخورد خشونت‌آمیز ماموران با مخالفان حجاب اجباری منتشر شد.

با وجود تلاش حکومت برای سرکوب نافرمانی مدنی زنان با وضع قوانین مختلف، جریمه‌های سنگین و برخوردهای خشن، زنان زیادی در نزدیک به دو سال گذشته بدون حجاب اجباری در اماکن عمومی ظاهر می‌شوند.

محمدی ۱۴ مهر ماه سال گذشته برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ شد.نرگس محمدی به دلیل زندانی بودن در ایران نتوانست در مراسم جایزه نوبل صلح شرکت کند و فرزندانش به نمایندگی از او جایزه را دریافت کردند

او در سال‌های گذشته بارها با عناوین اتهامی مختلف به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری‌اش بازداشت، محاکمه و حدود شش سال زندانی شد.

این فعال حقوق بشر آخرین بار در آبان ۱۴۰۰ بازداشت شد و از آن زمان تا کنون در پرونده‌های مختلف مجموعا به ۱۲ سال و سه ماه زندان، ۱۵۴ ضربه شلاق، چهار ماه رفتگری و نظافت خیابان‌ها، دو سال ممنوع‌الخروجی، دو سال منع استفاده از تلفن هوشمند، دو فقره جزای نقدی، محرومیت‌های اجتماعی و سیاسی و تبعید محکوم شده است.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۲۹, شنبه

شورش در بند زنان زندان ارومیه پس از انتقال پروین موسوی به سلول انفرادی جهت اجرای حکم اعدام


 یک زن زندانی محبوس در بند زنان زندان مرکزی ارومیه به نام پروین موسوی که پیشتر بابت جرایم مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بود، جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی این زندن منتقل شد. زندانیان بند نسوان همزمان با انتقال این زندانی، دست به اعتراض زده و با ماموران درگیر شدند.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، سحرگاه پنج‌شنبه ٢٧ اردیبهشت ماه ١٤٠٣ (١٦ می ٢٠٢٤)، یک زن به نام پروین موسوی ۵٠ ساله و اهل شهر مراغه جهت اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی زندان مرکزی ارومیه منتقل شده است.

به گفته یک منبع مطلع، با انتقال پروین موسوی به سلول، زنان زنانی اقدام به شورش و اعتراض کرده و در این بین، برخی وسایل داخل بند به آتش کشیده شده است.

پروین موسوی از چهار سال پیش به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر بازداشت و توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده است.

وی در خرداد ماه سال گذشته، نیز به منظور اجرای حکم به سلول منتقل و بار دیگر به داخل بند زنان زندان مرکزی ارومیه بازگردانده شده بود.

این زن زندانی که در داخل زندان به بیماری سرطان نیز مبتلا شده و پیشتر وضعیت سلامت او نامساعد گزارش شده بود.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۲۸, جمعه

یکسال پس از بازداشت؛ تداوم بلاتکلیفی نسیم غلامی سیمیاری در زندان اوین


 نسیم غلامی سیمیاری، متهم سیاسی علیرغم گذشت یک سال از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در زندان اوین بسر میبرد.

بر اساس اطلاعات دریافتی هرانا، خانم غلامی با گذشت یک سال از زمان دستگیری، کماکان به صورت بلاتکلیف در بند زنان زندان اوین بسر میبرد. این متهم سیاسی پیشتر چندین بار در دادسرای اوین از بابت اتهاماتی از جمله اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و بغی، تفهیم شده است. با این حال تاکنون جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات او برگزار نشده است.

نسیم غلامی سیمیاری در تاریخ بیست و هشتم اردیبهشت ۱۴۰۲، توسط ماموران اطلاعات سپاه در یکی از خیابانهای تهران بازداشت شد.

خانم غلامی پس از بازداشت به بند یک الف سپاه منتقل شد و در انفرادی مورد بازجویی قرار گرفت و پس از دو ماه به بند دو الف منتقل شد. وی نهایتا در تاریخ چهارم مهرماه ۱۴۰۲ به بند زنان زندان اوین منتقل شد.

وی نهایتا پس از پنج ماه بازداشت در دادسرای اوین توسط بازپرس ناصر جلایر سرتقی از بابت اتهامات اجتماع و تبانی، تبلیغ علیه نظام و بغی مورد تفهیم اتهام قرار گرفت.

به گفته یکی از دوستان خانم سیمیاری، “وی در زمان بازداشت مورد شکنجه روحی و جسمی قرار گرفته بود و همچنین از او در بازداشتگاه اعترافات اجباری در مقابل دوربین فیلمبرداری اخذ شده است. اعترافاتی که به صورت دیکته نوشته شده بود و به اجبار بازجو انجام شده است.”

نسیم غلامی سیمیاری، متولد ۲۲ تیرماه ۱۳۶۷ است.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۲۷, پنجشنبه

شهرداری تهران یک مرکز حمایت از زنان آسیب‌دیده را تعطیل کرد


 پنجمین مرکز حمایت از زنان آسیب‌دیده در تهران در ادامه موج فشارها بر نهادهای خیریه غیرحکومتی در ایران به دستور شهرداری تعطیل شد. رسانه‌های ایران این اتفاق را در راستای جدال سریالی «پس گرفتن ساختمان‌های شهر» از انجمن‌ها و خیریه‌ها توصیف کردند.

بر اساس این گزارش‌ها، «سرای غزل» یکی از مراکز موسسه خیریه‌ای به نام طلوع بی‌نشان‌هاست که حکم تخلیه آن در چهارم اردیبهشت امسال از طرف شهرداری منطقه ۱۰ صادر شد.

این مرکز از چند سال قبل به زنان آسیب‌دیده یا در معرض آسیب، خدمات حمایتی و بهداشتی و درمانی ارائه می‌کند.

روزنامه اعتماد در گزارشی، سرای غزل را پنجمین مرکز مردم‌نهاد و غیردولتی حمایت از زنان آسیب‌دیده شهر تهران خواند که طی ۳۲ ماه اخیر و عمدتا در دوره علیرضا زاکانی از سوی شهرداری تعطیل شده است.

از پاییز ۱۴۰۰ تا اردیبهشت ۱۴۰۳ خانه خورشید در محدوده دروازه‌غار، موسسه نور سپید هدایت در میدان شوش، سرپناه شبانه زنان در دروازه غار و سازمان پزشکان بدون مرز واقع در محدوده خیابان مولوی شده بودند.

بر اساس گزارش روزنامه اعتماد، اکبر رجبی، مدیرعامل موسسه خیریه طلوع بی‌نشان‌ها روز ۲۳ اردیبهشت خبر داد که شهرداری تهران برای ملکی که به صورت «نامحدود» در اختیار این موسسه بوده، دستور تخلیه صادر کرده و طبق این دستور، ملک باید ظرف یک هفته تخلیه شود.

این ملک، ساختمانی قدیمی واقع در بزرگراه نواب و فرعی محبوب مجاز و نزدیک ایستگاه متروی کمیل است که از اول دی ۱۳۸۹ با موافقت شهردار منطقه ۱۰ به مدت شش ماه برای ارایه خدمات حمایت از معتادان بی‌خانمان و زنان آسیب دیده در اختیار موسسه طلوع قرار گرفت.حدود یک سال بعد، با موافقت مکتوب شهرداری تهران مقرر شد که مدت تملک این ساختمان «نامحدود» و بدون قید زمانی باشد.

به گفته رجبی،‌ تا هفته جاری، ۸۰ زن آسیب‌دیده تحت پوشش خدمات مرکز سرای غزل بوده‌اند.

روزنامه فرهیختگان نیز در گزارشی نوشت مرکزی که از سه سال پیش به نام سرای غزل شناخته می‌شود، از سال ۸۷ در زمینه کمک به زنان آسیب‌دیده اجتماعی و پخت غذای گرم برای کارتن‌خواب‌ها به‌عنوان یکی از مراکز اصلی خیریه طلوع بی‌نام‌ونشان‌ها فعالیت می‌کند.

بر اساس این گزارش، بافت ساختمان مرکز فرسوده است و برای همین، قرار بود با همکاری شهرداری مرمت و بازسازی شود اما ناگهان حکم تخلیه‌اش صادر شد.

فرهیختگان نوشت پس از پخش خبر تخلیه مرکز، تمام دغدغه مراجعان این بود که در صورت جابه‌جایی به منطقه‌ای دیگر، آن‌ها حتی هزینه کرایه ماشین را برای رسیدن به منطقه بعدی ندارند.

پیش از این و در نهم اردیبهشت خانه امن مهر شمس‌آفرید تعطیل شد که مرکز حمایتی زنان‌ و دختران آسیب‌دیده در آذربایجان‌غربی بود. او در ۱۷ اردیبهشت از فعالیت مجدد این مرکز خبر داد.

فاطمه باباخانی، مدیرعامل این خانه پیش‌تر از فشار دو سه ساله حکومت علیه این موسسه مردم‌نهاد خبر داده و گفته بود این فشارها به مرور شدت گرفت، اما در یک سال اخیر آن‌ها وضعیت بدی را تجربه‌ کردند.

تعطیلی این خانه امن در حالی بود که روزنامه شرق سال گذشته گزارش داد تا سال ۱۳۹۳ خانه امنی وجود نداشت.

بر اساس این گزارش، تا آن سال صرفا مراکز مداخله در بحران بهزیستی برای کمک به زنان در معرض خشونت خانگی به ارائه خدمات می‌پرداختند و این دسته از افراد در کنار «زنان آسیب‌دیده یا خیابانی» در این مراکز پذیرش می‌شدند.

جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته اقدام به تعطیلی خیریه‌های غیردولتی کرده است که یکی از مهم‌ترین و جنجالی‌ترین نمونه‌هایش انحلال جمعیت امام علی در سال ۱۳۹۹ با دادخواست وزارت کشور و رای قطعی دادگاه بود.

وزارت کشور این خیریه را به «صدور بیانیه‌های سیاسی در شرایط بحرانی کشور و سیاه‌نمایی، فعالیت‌های ضددینی و عدم شفافیت مالی» متهم کرده بود.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۲۶, چهارشنبه

گزارشی از آخرین وضعیت معصومه نساجی، زندانی ۶۲ ساله در زندان اوین


 معصومه (فرح) نساجی، زندانی سیاسی ۶۲ ساله، علیرغم حال نامساعد جسمی و تایید پزشکی قانونی مبنی عدم توانایی وی در تحمل کیفر، به دلیل کارشکنی دادستان پرونده کماکان دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند.

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این زندانی ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “خانم نساجی از بیماری تنفسی و برونشیت حاد رنج میبرد. اخیرا درخواست عدم تحمل کیفر این زندانی توسط پزشکی قانونی تایید شده بود، با این حال او به دلیل کارشکنی دادستان پرونده، کماکان دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری میکند. خانم نساجی چندی پیش در اعتراض به این امر، دست به اعتصاب زد که با وعده مساعد مسئولان، به اعتصاب خود پایان داد.”

خانم نساجی در تاریخ چهارم آذر ۱۴۰۲ از زندان به مرخصی درمانی کوتاه مدت اعزام شد. وی نهایتا در تاریخ یازدهم فروردین ماه سال جاری، علیرغم عدم بهبودی وضعیت جسمانی، به زندان بازگشت.

معصومه (فرح) نساجی، زندانی سیاسی ۶۲ ساله در تاریخ سیزدهم شهریور ۱۴۰۱، به بند زنان زندان اوین منتقل شد. او پیشتر توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی محمدرضا عموزاد به پنج سال و چهار ماه حبس محکوم شده بود.

وی سابقه تحمل چهل و هشت روز حبس در سلول انفرادی را دارد و اکنون در حال تحمل دوران محکومیت خود در بند زنان زندان اوین است

۱۴۰۳ اردیبهشت ۲۳, یکشنبه

هجوم نیروهای امنیتی برای جلب دوباره پریسا صادقی، روزنامه‌نگار، که در زندان است


 برادر پریسا صالحی، روزنامه‌نگار، گفت در حالی که خواهرش نهم اردیبهشت خود را برای اجرای حکم حبس به زندان معرفی کرده و اکنون در زندان کچویی به‌سر می‌برد، هشت مامور امنیتی با حکم جلب این روزنامه‌نگار به خانه او آمدند و علیرغم توضیح خانواده، ضمن توهین و تهدید در پی جلب او بودند.

فرنگیس فتحى و اکرم کوخیان در ملکان بازداشت شدند


 روز یکشنبه بیست و سوم اردیبهشت ماه، دو عضو یک خانواده به نام های فرنگیس فتحى و اکرم کوخیان، توسط نیروهای امنیتی در منزل شخصی خود واقع در شهرستان ملکان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروندان ضمن تایید این خبر به هرانا گفت: “ساعت دو ظهر امروز یکشنبه بیست و سوم اردیبهشت، فرنگیس فتحی و دخترش اکرم کوخیان توسط شمار پرتعدادی از ماموران امنیتی در منزل شخصی خود واقع در شهرک ولیعصر شهرستان ملکان، بازداشت شدند. ماموران شیشه های منزل این شهروندان را شکسته و اقدام به تفتیش محل کردند. آنها برخی از لوازم شخصی این شهروندان از جمله تلفن همراه، کیس کامپیوتر و همچنین ماشین یکی از اعضای خانواده را نیز ضبط کردند.”

بر اساس گزارشاتی که به دست هرانا رسیده است، روز جاری ساعت ۱۰ صبح ابتدا ۵ تن از ماموران امنیتی به منزل این شهروندان مراجعه کردند که پس از اعتراض خانم کوخیان، به صورت او و مادرش اسپری فلفل زدند؛ ساعاتی بعد آنها مجددا به منزل این شهروندان مراجعه و اقدام به بازداشت آنها و تفتیش محل کردند.”

تا لحظه تنظیم این گزارش، از اتهامات مطروحه و محل نگهداری این شهروندان اطلاعی حاصل نشده اس

۱۴۰۳ اردیبهشت ۲۰, پنجشنبه

زنکشی‌؛ گزارشی از قتل یک زن توسط همسرش در سنندج


 یک زن جوان با هویت شهین گویلی در سنندج (سنه) توسط همسرش کشته شد. قاتل همزمان با سوزاندن همسرش اقدام به خودسوزی نموده و جانش را از دست داده است. براساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، روز چهارشنبه هفته گذشته ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ (۱ می‌۲۰۲۴)، یک زن جوان در سنندج با هویت شهین گویلی که مادر یک فرزند ۱۴ ساله نیز بوده در اثر جراحات ناشی از سوختگی در بیمارستان کوثر شهر سنندج جانش را از دست داده است. هه‌نگاو مطلع شده است که، شهین گویلی روز شنبه ۸ اردیبهشت (۲۷ می) در منزل پدریش واقع در محله غفور سنندج توسط همسر خود با هویت مهران محمدی به آتش کشیده و بە بیمارستان کوثر منتقل شده بود. به گفته یک منبع نزدیک به خانواده گویلی، شهین از مدتی قبل در پی اختلاف با همسرش به خانه پدر و مادریش بازگشتە و درخواست طلاق داده بود. روز حادثه مهران از وی درخواست کرده‌ است تا به منزل برگردد و پس از امتناع شهین از برگشتن به منزل، مهران بر روی شهین و خودش نفت ریخته وخودشان را بە آتش کشیدە است. قابل ذکر است که مهران محمدی نیز همان روز و در همان بیمارستان فوت شده است

اجرای حکم اعدام سە زندانی بلوچ از جمله یک زن در زندان مرکزی کرمان


 حکم اعدام سە زندانی بلوچ از جمله یک زن به نام‌های فریبا محمدزهی ، عبدالله ازبکزهی و خلیل براهویی که پیشتر از بابت جرایم مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند، در زندان مرکزی کرمان اجرا شد. بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، سحرگاه روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ (۸ می‌۲۰۲۴)، حکم اعدام سه زندانی بلوچ به نام‌های فریبا محمدزهی اهل زاهدان،  عبدالله ازبکزهی ۲۸ ساله، اهل زاهدان و خلیل‌الله براهویی (احمدزهی) ۳۵ ساله و اهل خاش از توابع استان سیستان و بلوچستان در زندان مرکزی کرمان به اجرا درآمد.  عبدالله ازبکزهی پدر سه فرزند بوده و ۳ سال پیش و خلیل‌ براهویی که پدر دو فرزند بوده، دو سال پیش و فریبا محمدزهی نیز سه سال پی بازداشت و به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بودند. این دو زندانی روز گذشته جهت اجرای حکم به سلول انفرادی منتقل شده بودند. خبر اعدام این سه زندانی، تا زمان تنظیم این خبر در رسانه‌های حکومتی به ویژه رسانه‌های نزدیک به قوه قضاییه اعلان نشده است.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۱۹, چهارشنبه

نرگس محمدی: ۲۱ زن زندانی سیاسی بالای ۶۰ سال در اوین نشان اراده زنان برای رهایی هستند


 نرگس محمدی در نامه‌ای با اشاره به حضور ۲۱ زن زندانی سیاسی بالای ۶۰ سال در اوین نوشت زندانی شدن آن‌ها «نشانه‌ای از بی‌رحمی جمهوری اسلامی و اراده زنان برای رهایی» است.

برنده جایزه نوبل صلح تاکید کرده جامعه از رژیم دینی استبدادی گذر کرده و سودای طرحی نو برای آزادی و برابری دارد. محمدی در این نامه که روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت در اینستاگرام او منتشر شده، خبر داده در میان ۶۹ زن زندانی سیاسی و عقیدتی اوین، ۲۱ زن بالای ۶۰ سال در حبس هستند. او با بیان این‌که «حضور این زنان در صف مخالفانی که حاضر به پرداخت سنگین‌ترین هزینه‌ها هستند، نشانه به‌پاخواستن عموم زنان برای تحقق دموکراسی، آزادی و برابری است»، تاکید کرده که «این مساله از شدت عصیان جامعه علیه تبعیض، ستم و سلطه حکایت دارد.» برنده جایزه نوبل صلح با اشاره به این‌که چهار نفر از این زنان بالای ۷۰ سال دارند و برای احقاق حقوق انسانی زندانی شده‌اند، نوشته این نامه را برای این می‌نویسد که «جوانان سربلند به‌ویژه دختران دلیر و جسور ایران، آگاه و دلگرم باشند که تا زمانی که چنین مادرانی در صف مبارزان ایستاده‌اند، استبداد ناکام و آزادی پرقدرت خواهد بود.» ایران‌اینترنشنال، روز ۱۹ فروردین امسال در گزارشی به فشارهای امنیتی و قضایی بر ۶۵ زن زندانی سیاسی در زندان اوین پرداخت. در بخشی از این گزارش آمده بود که شماری از زنان زندانی بارها به دلیل فعالیت‌هایشان در زندان از جمله تحصن اعتراضی، نوشتن نامه و امضای بیانیه‌های جمعی با محرومیت‌هایی همچون محرومیت از حق تماس تلفنی و ملاقات با خانواده مواجه شده‌اند. محمدی اکنون در نامه خود از مهوش شهریاری، کبری بیکی، راحله راحمی و ناهید تقوی به‌عنوان برخی از زنان مبارز بند زنان اوین یاد کرده که «هر روز به عظمت و شکوه ایستادگی و اراده تزلزل‌ناپذیرشان غبطه می‌خورد.» این فعال حقوق بشر، این چهار زن هم‌بندی خود را مادرانی نامیده که «در دهه ۷۰ زندگی‌شان، برکت آزادی‌خواهی، برابری‌‌طلبی، سربلندی و ظلم‌ستیزی را به تاریخ انسان‌ها می‌بخشند.» او «حضور مادران و زنانی که ششمین و هفتمین دهه عمرشان را در زندان سپری می‌کنند» را «نشانه‌ بی‌رحمی، مردم‌ستیزی و سبعیت رژیم» دانسته که «برای حفظ قدرت پوشالی خود چشم بر اخلاق، ارزش‌های جامعه و انسانیت بسته و روز به روز منفورتر می‌شود.» محمدی ۱۴ مهر ماه سال گذشته برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ شد. در سال‌های گذشته او بارها با عناوین اتهامی مختلف به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری‌اش بازداشت، محاکمه و حدود شش سال زندانی شد. این فعال حقوق بشر آخرین بار در آبان ۱۴۰۰ بازداشت شد و از آن زمان تاکنون در پرونده‌های مختلف مجموعا به ۱۲ سال و سه ماه زندان، ۱۵۴ ضربه شلاق، چهار ماه رفتگری و نظافت خیابان‌ها، دو سال ممنوع‌الخروجی، دو سال منع استفاده از تلفن هوشمند، دو فقره جزای نقدی، محرومیت‌های اجتماعی و سیاسی و تبعید محکوم شده است. محمدی با اشاره به این‌که برخی از زنان هم‌بندی‌اش به دلیل مشکلات جسمی و بیماری، شرایط بسیار دردناک و دشواری دارند، نوشته «حداقل سه نفر از آن‌ها عدم تحمل حبس دارند اما با روحیه بسیار بالا و بی‌نظیر و همدل و همراه با جمع زندانیان و مقاوم و سربلند، الگوی زن زندانی سیاسی و عقیدتی هستند.» او در بخش پایانی نامه خود از مردم خواسته قدر این زنان را که دست‌هایشان پس از دهه‌ها زندگی و تقلا نشان از رنج دوران دارد بدانند و به حرمت آزادی و عدالت، برای آزادی‌شان تلاش کنند. ایران‌اینترنشنال روز یک‌شنبه ۱۶ اردیبهشت هم در گزارشی از برگزاری سه روزه مراسم روز جهانی کارگر در بند زنان زندان اوین خبر داده بود. بند زنان اوین یکی از بندهای سیاسی در ایران است که جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته با آزار و اذیت محبوسان در آن تلاش کرده محیط آن را از زنان مبارز زندانی خالی کند.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۱۸, سه‌شنبه

بازداشت سمیە قادری خواهر زندانی سیاسی محسن قادری


 یک شهروند کُرد اهل پیرانشهر بە نام سمیه قادری خواهر زندانی سیاسی محسن قادری، توسط نیروهای امنیتی پیرانشهر بازداشت و بە مکان نامعلومی منتقل شد. بر اساس گزارش رسیدە بە سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، ساعات اولیه بامداد روز دوشنبە ١٧ اردیبهشت ۱۴۰۳ (۶ می ۲۰۲۴)، نیروهای اداره اطلاعات پیرانشهر بە منزل خانوادگی سمیە قادری در روستای گزگسک هجوم بردە و وی را مورد بازداشت قرار دادەاند. شایان ذکر است، سمیە قادری خواهر زندانی سیاسی، محسن قادری و از بازداشت‌شدگان جنبش زن، زندگی، آزادییست، کە ۹ آبان ماه سال گذشته جهت سپری کردن حکم حبس دو سال و شش ماهه خود، بازداشت و در زندان مرکزی نقدە محبوس است. بنابر گفتە شاهدان نیروهای اداره اطلاعات با اعمال خشونت و  بدون ارائە هیچ گونە برگە قانونی سمیە قادری را بازداشت کردەاند. تا زمان تنظیم این خبر، اطلاع دقیقی از اتهامات وارده، سرنوشت و محل نگهداری این شهروندان در دسترس نیست.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۱۷, دوشنبه

ورود زنان به ورزشگاه برای تماشای بازی دو تیم پرسپولیس و نساجی ممنوع شد


 شورای تأمین استان مازندران می‌گوید در بازی پیش روی تیم پرسپولیس برابر نساجی مازندران در ورزشگاه وطنی، «بلیت‌فروشی برای بانوان انجام نخواهد شد». پس از آذربایجان شرقی و استان مرکزی، اکنون مازندران هم به استان‌هایی می‌پیوندد که حضور کنترل‌شده و محدود زنان در ورزشگاه‌‌ها را متوقف می‌کند. در پی ماجرای هوادار سالمند سپاهان با پیشانی‌بند «یا زهرا» و توهین‌های جنسی او به زنان طرفدار پرسپولیس، فشار بر باشگاه‌‌ها برای قطع مسیر باریک حضور زنان در استادیوم‌ها افزایش یافته است. در همین زمینه روزنامه کیهان روز یک‌شنبه، ۱۶ اردیبهشت‌ماه، نوشت که در بازی دو تیم پرسپولیس و سپاهان «صحنه‌هایی روی سکوها خلق شد که از شدت وقاحت قابل طرح نیست

رؤیا ذاکری، زندانی سیاسی، به بیمارستان اعصاب و روان رازی تبریز منتقل شد


 نهادهای امنیتی و قضائی پیش از این نیز سابقه بستری کردن مخالفان جمهوری اسلامی در بیمارستان اعصاب و روان را دارند.

رؤیا ذاکری، زندانی سیاسی که در حال گذراندن دوران حبس خود در زندان مرکزی تبریز بود، از ۱۱ فروردین «با تصمیم مقامات امنیتی» به بیمارستان اعصاب و روان رازی منتقل شده است.

سینا یوسفی، وکیل دادگستری، روز شنبه، ۱۵ اردیبهشت‌ماه، در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئيتر سابق) نوشت: «به خاطر تحت نظر قرار گرفتن در بخش بوعلی امکان باخبر شدن از وضعیت ایشان عملا ناممکن شده است.»‌

آقای یوسفی با بیان اینکه در دوران شوروی سابق «فرستادن به آسایشگاه روانی» برای مجازات استفاده می‌شد، اعلام کرد: «جمهوری اسلامی می‌خواهد از مجازات‌های دوران شوروی سابق برای سرکوب مخالفان استفاده کند.»‌

این وکیل دادگستری در انتها با اشاره به اینکه از روند دادرسی پروندهٔ این زندانی سیاسی «هیچ اطلاعی در دسترس نیست» گفت: «با توجه به سابقه‌ای که در سرکوب مخالفان این‌چنینی وجود دارد، جان او در خطر است.»

رویا ذاکری که در میان کاربران شبکه‌های اجتماعی به «دختر تبریز» شهرت دارد، آذرماه سال گذشته نیز در ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرده بود که نهادهای امنیتی تاکنون سه مرتبه او را در بیمارستان اعصاب و روان بستری کرده و تلاش دارند او را بیمار روانی جلوه دهند.

خانم ذاکری در این ویدئو گفته بود: «پس از آن که در اعتراضات مردمی پارسال کاغذی را با شعار مرگ بر اصل ولایت فقیه در دست گرفتم و به جلوی دانشگاه تبریز رفتم، در حمله پلیس، بازداشت و پس از آن سه بار با دستور قاضی، در بیمارستان روانی رازی بستری شدم.»

نهادهای امنیتی و قضائی پیش از این نیز سابقه بستری کردن مخالفان جمهوری اسلامی در بیمارستان اعصاب و روان را داشته‌اند.

در همین زمینه سامان صیدی (یاسین) خواننده معترض و زندانی سیاسی، برای دومین بار به بیمارستان روانپزشکی امین آباد شهر ری منتقل شده بود

۱۴۰۳ اردیبهشت ۱۶, یکشنبه

شیرین سعیدی توسط دادگاه انقلاب به حبس محکوم شد


 شیرین سعیدی، زندانی محبوس در بند زنان زندان اوین، توسط شعبه پانزده دادگاه انقلاب تهران، به ریاست قاضی صلواتی به تحمل پنج سال حبس محکوم شد.

بر اساس حکمی که هفته گذشته، توسط شعبه پانزدهم دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی صادر و به این شهروند زندانی ابلاغ شده، خانم سعیدی از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی به پنج سال حبس محکوم شده است.این حکم در مرحله بدوی صادر شده است و خانم سعیدی ۲۰ روز برای اعتراض به حکم فرصت دارد.

تا لحظه تنظیم این گزارش از مصدایق اتهامی علیه این شهروند اطلاعی حاصل نشده است.

شیرین سعیدی که متولد ۱۳۵۱ است پیشتر مدتی را در لبنان زندگی کرده بود، وی پس از ورود به کشور در تاریخ دوم دی‌ ۱۴۰۲، به مرجع قضایی احضار شد. سعیدی پس از حضور در دادسرا از بابت اتهام اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی مورد تفهیم اتهام قرار گرفت و پس از صدور قرار بازداشت به بند زنان اوین منتقل شد.

اواسط فروردین ماه سال جاری، نخستین بار هرانا در گزارشی از تداوم بازداشت و بلاتکلیفی این شهروند در زندان اوین خبر داده بود.

در تاریخ ۹ اردیبهشت ماه، خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه با انتشار گزارشی بر پایه اطلاعات ناصحیح، تلاش کرد با استفاده از تشابه اسمی این زندانی با فرد دیگری در خارج از زندان، این شائبه را ایجاد کند که چنین فردی در زندان اوین حضور ندارد. هرانا در واکنش به قوه قضاییه بر صحت گزارش نخست خود تاکید و از عملکرد رسانه تحت امر این قوه که در مسیر پایمال کردن حقوق یک زندانی از طریق انکار او گام بر می دارد انتقاد کرد.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۱۵, شنبه

حکم دو سال حبس و ممنوعیت فعالیت مجازی برای صبا آذرپیک، روزنامه‌نگار، قطعی شد


 حکم دو سال حبس تعزیری و دو سال ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی صبا آذرپیک، روزنامه‌نگار، که پیشتر به دلیل شکایت برخی مقامات صادر شده بود، قطعی شد. به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، خانم آذرپیک در پی شکایت‌هایی از جمله مجلس شورای اسلامی، علیرضا رزم‌حسینی، وزیر صمت دولت روحانی، زهرا شیخی، نماینده مجلس یازدهم و سیدمحسن دهنوی، عضو هیئت رئیسه مجلس یازدهم، به اتهاماتی از جمله “نشر اکاذیب، افترا و تهدید” مجرم شناخته شده بود. آذرپیک پیشتر به دو سال حبس تعزیری و دو سال ممنوعیت فعالیت در شبکه‌های اجتماعی محکوم شده بود. در حکم اولیه آمده بود که در صورت تکرار “رفتارهای مجرمانه” از سوی خانم آذرپیک، یک سوم به مدت حبس او اضافه خواهد شد. با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی دو سال حبس تعزیری برای او قابل اجرا خواهد بود. صبا آذرپیک، روزنامه‌نگار و فعال مدنی، سابقه‌ی فعالیت در رسانه‌های مختلف از جمله روزنامه‌های اعتماد، شرق و هم‌میهن را دارد. او همچنین در دوره‌ی ریاست جمهوری محمد خاتمی، مدیرمسئول نشریه‌ی “ایران‌نو” بود. بازداشت و صدور احکام حبس و ممنوعیت فعالیت برای روزنامه‌نگاران و فعالان رسانه‌ای در ایران در سال‌های اخیر به امری رایج تبدیل شده است. منتقدان این اقدامات را نقض آزادی بیان و حقوق شهروندان می‌دانند و خواهان توقف پیگرد قضایی اصحاب رسانه به دلیل فعالیت‌های حرفه‌ای خود هستند. هنوز مشخص نیست که خانم آذرپیک چه زمانی و چگونه حکم خود را اجرا خواهد کرد.

۱۴۰۳ اردیبهشت ۱۳, پنجشنبه

مطهره گونه ای توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به زندان اوین منتقل شد


 چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت ماه، مطهره گونه ای، دانشجوی تعلیقی دانشگاه علوم پزشکی تهران پس از احضار توسط اطلاعات سپاه، توسط نیروهای این سازمان در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مطهره گونه ای بازداشت شد. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده این شهروند، ضمن تایید این خبر به هرانا اطلاع داد: “خانم گونه ای، امروز چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت ۱۴۰۳، پس از احضار تلفنی توسط اطلاعات سپاه، توسط نیروهای این سازمان در تهران بازداشت و به بند زنان زندان اوین منتقل شد.” تاکنون از اتهامات مطروحه علیه این دانشجو اطلاعی کسب نشده است. مطهره گونه ای پیشتر به همراه همسرش، مهدی هادی زاده، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران توسط کمیته مرکزی وزارت بهداشت به منع موقت از تحصیل و تغییر محل تحصیل به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل محکوم شدند. مطهره گونه ای، دانشجوی رشته دندانپزشکی، دبیر سابق سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران پیشتر در ارتباط با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شده بود.

علیه مرضیه محمودی، روزنامه نگار پرونده قضایی تشکیل شد


 در دادسرای فرهنگ و رسانه علیه مرضیه محمودی، روزنامه نگار، پرونده قضایی تشکیل شده است.

خانم محمودی با اعلام این خبر، نوشت: بدون مشخص بودن اتهام و جزئیات، در دادسرای فرهنگ و رسانه پرونده قضایی برای من تشکیل شده است.

خانم محمودی پیشتر به دلیل چندین شکایت حمید رسایی (نماینده پیشین مجلس) از وی، به ۲۴ میلیون جریمه نقدی و یک سال تبعید به تربت جام محکوم شد. این محکومیت توسط شعبه اول دادگاه تجدیدنظر تهران به مدت یک سال به تعلیق در آمد.